Ajankohtaista
Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.
Tutkittua
10.7.2024
Kipu on merkittävä mutta alihoidettu oire Huntingtonin taudissa
Kipu on merkittävä oire Huntingtonin taudissa. Se voi kuitenkin hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan olla huonosti tunnistettua ja jäädä alihoidetuksi. Tautitaakka…
29.5.2024
Tutkimus: Kofeiini vaikuttaa aivojen dopamiinitoimintaan Parkinsonin taudissa
Useat tutkimukset ovat osoittaneet kahvin ja kofeiinin käytön pienentävän riskiä sairastua Parkinsonin tautiin. Sen sijaan kofeiinin vaikutusta taudin etenemiseen, oireisiin…
15.9.2023
Dystoniaoireita selkäytimen alueen geenimuuntelusta
Dystoniaa on pitkään ajateltu ensisijaisesti aivoihin liittyvänä sairautena. University College Londonin toteuttaman tutkimuksen mukaan myös selkäytimellä voi olla merkitystä dystonian…
15.9.2023
Huntingtonin tauti ja sen hoito
Huntingtonin taudin hoito oli aiheena Liikehäiriösairauksien liiton toukokuussa järjestämässä webinaarissa. Aihe oli toivottu ja kiitelty, sillä edes kaikilla neurologeilla ei…
30.1.2023
Uusi opinnäytetyö osteopatian vaikutuksesta essentiaaliseen vapinaan
Osteopatiaopiskelijoiden Paula Nuorlehto-Lassilan ja Anna Eroman lopputyö Osteopaattisen hoidon vaikutusmahdollisuudet essentiaalisessa vapinassa toteutettiin tutkimustyönä. Siinä selvitettiin, kuinka osteopatialla voidaan vaikuttaa…
12.12.2022
Impulssikontrollin häiriöt dystoniassa ja Parkinsonin taudissa
Impulssikontrollin häiriöiden tiedetään olevan tavallisia Parkinsonin taudissa. Niitä esiintyy myös muussa väestössä, eikä niiden osuutta aivosairauksiin yleisesti liittyvänä neuropsykiatrisena oireena…
3.10.2022
Impulssikontrollin häiriöt liikehäiriösairauksissa
Parkinsonin tautiin liittyy useasti myös ei-motorisia oireita, joihin kuuluu esimerkiksi impulssikontrollihäiriöt (esim. peliriippuvuus) ja sen on ajateltu liittyvän taudin hoitoon…
19.9.2022
Dystonia-tutkimusta Suomessa ja maailmalla
Pääsimme kesän korvilla tapaamaan kahta liikehäiriösairauksien tutkijaa, apulaisprofessori Juho Joutsaa Turun yliopistosta sekä tohtori Daniel Corpia Deakin yliopistosta Australiasta. He…
6.6.2022
Väitös: Aivojen tyvitumakkeiden tutkiminen lisää ymmärrystä liikehäiriösairauksista
LL Emma Honkanen tutki väitöskirjassaan tyvitumakkeiden toimintaa neurologisiin liikehäiriösairauksiin lukeutuvissa parkinsonismissa ja dystoniassa aivojen SPECT- ja PET-kuvantamisella sekä hyödyntämällä syväaivostimulaatiohoitoa.…
2.6.2022
Korona-ajan vaikutukset liikehäiriösairautta sairastavien ja heidän läheistensä hyvinvointiin ja terveyteen
Parkinsonliitto toteutti 22.3.–10.4.2022 välisenä aikana kyselyn, jossa selvitettiin, miten korona-aika on vaikuttanut liikehäiriösairautta sairastavien ja heidän läheistensä hyvinvointiin ja terveyteen.…