Parkinsonliiton liittokokous järjestettiin 14.5. Hollolan Messilässä. Paikalla oli 49 äänivaltaista kokousedustajaa ja valtakirjoilla siirrettyjä ääniä oli käytössä 11. Käytössä oli siis kaikkiaan yhteensä 60 ääntä. Kolmella yhdistyksellä ei ollut edustajia paikalla.
Liittokokous käsitteli sääntömääräiset asiat, kuten edeltävän vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen sekä seuraavan vuoden toiminnan ja talouden raamit. Niiden lisäksi se hyväksyi mm. sääntöuudistuksen ja liittohallituksen jäsenten kokouspalkkioista luopumisen 2023 alkaen. Myös yhdistysten jäsenmaksun nostamisesta äänestettiin, mutta kahden tasatuloksen jälkeen asia ratkaistiin arvalla ja jäsenmaksu jää entiselle tasolle.
Eniten keskustelua syntyi ehdotuksesta muuttaa liiton nimi Liikehäiriöliitoksi tai Liikehäiriösairauksien keskusliitoksi. Puheenvuoroja pidettiin sekä nimenmuutoksen puolesta että sitä vastaan. Puoltavissa puheenvuoroissa korostettiin liiton edustamien sairausryhmien tasaveroisuutta ja laajempia hartioita vaikuttamistyöhön. Vastustavissa puheenvuoroissa korostettiin mm. Parkinson-nimen tunnettuutta. Puheenvuorojen myötä salista saatiin vielä kolme muuta nimiehdotusta ja lopulta viiden nimen joukosta eniten kannatusta sai Liikehäiriösairauksien liitto ry. Uusi nimi astuu voimaan 1.9.2022 tai sitten, kun Patentti- ja rekisterihallitus on hyväksynyt sen.
Henkilövalintoja
Liiton uutena varapuheenjohtajana aloittaa ensi vuonna Eero Määttä Pohjois-Suomen Parkinson-yhdistyksestä.
Joka vuosi hallituksen kahdeksasta jäsenestä neljän kausi päättyy. Seuraavat henkilöt valittiin hallituksen varsinaisiksi jäseniksi kaksivuotiskaudelle 2023–2024: Osmo Pammo (neurologi) Päijät-Hämeen Parkinson-yhdistyksestä, Matti Nykänen Kuopion Parkinson-yhdistyksestä, Jukka Jessen-Juhler Turun seudun Parkinson-yhdistyksestä ja Seppo Lähteenmäki Tampereen Parkinson-yhdistyksestä.
Hallituksen varajäseniksi vastaavalle kaudelle valittiin Katri Tas ja Irja Lepola, molemmat Pohjois-Suomen Parkinson-yhdistyksestä.
Matti Ruokolainen Päijät-Hämeen Parkinson-yhdistyksestä kutsuttiin liiton kunniajäseneksi.
Liittokokous on korkein päättävä elin
Parkinsonliiton jäsenyhdistykset edustavat jäseniä liittokokouksessa, joka on käytännössä Parkinsonliiton ylin päätöksentekijä. Se linjaa vuosittain toiminnan ja talouden raamit, joiden pohjalta liittohallitus johtaa ja kehittää liiton toimintaa yhdessä toiminnanjohtajan kanssa.
Jo pitkään on ollut perinteenä, että liittokokousta edeltää iltajuhla, jota isännöi joku yhdistys. Tänä vuonna vuoro oli Päijät-Hämeen Parkinson-yhdistyksellä, joka täytti 30 vuotta (perustettu 20.2.1990) jo kaksi vuotta sitten, mutta koronasta johtuen edeltävät kokoukset pidettiin etäyhteyksin ja juhlallisuuksien toteutumista jouduttiin odottamaan.
Ensi vuonna liittokokous järjestetään Turussa ja iltajuhlaa isännöivät Suomen Dystonia- ja Huntington-yhdistykset yhdessä.
Teksti ja kuvat: Emmi Nuppula