Liikehäiriösairauksien liitto täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Toiminta käynnistyi, kun Kuopioon perustettiin valtakunnallinen Suomen Parkinson-yhdistys vuonna 1984. Jo seuraavana vuonna yhdistyksen toiminta laajeni, ja kun uusia rekisteröityjä yhdistyksiä oli syntynyt lisää, ne muodostivat yhdessä keskusjärjestön Suomen Parkinson-liiton. Kuopioon perustettu yhdistys jatkoi alueellisena Parkinson-yhdistyksenä.
1990-luvun alussa liiton keskustoimisto siirtyi Turkuun, jonka katsottiin tuolloin olevan Parkinson-tutkimuksen keskus. Turun yliopistossa ja Tyksissä tehtävä liikehäiriösairauksien tutkimus on edelleen vilkasta.
Vuosina 1997 ja 1998 toiminta laajeni koskemaan myös muita liikehäiriösairauksia, kun valtakunnalliset Suomen Huntington- ja Dystonia-yhdistykset otettiin mukaan liiton jäseniksi ja näitä sairauksia sairastavat toiminnan kohderyhmiksi. Sittemmin jäseneksi otettiin myös Essentiaalinen vapina ry, joka perustettiin 2021.
Toiminnan laajentaminen essentiaalista vapinaa sairastaviin oli osa liiton strategisia tavoitteita, joilla on pyritty ennakoimaan tulevaisuuden muutostarpeita. Vuosien saatossa yhteiskunta ja sitä myöden myös potilasjärjestöjen toimintakenttä on muuttunut.
Liiton nimi oli pitkään Suomen Parkinsonliitto ry. Liittokokouksessa vuonna 2018 nimi lyhentyi muotoon Parkinsonliitto ry ja vuonna 2022 uudeksi nimeksi äänestettiin Liikehäiriösairauksien liitto ry.
Toiminta on valtakunnallista: Turussa sijaitsevan keskustoimiston lisäksi liitolla on aluetoimistot Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa ja Tampereella. Toimintaa on yhä enemmän myös verkossa, mikä palvelee alueellisen tasa-arvon toteutumista.
Liikehäiriösairauksien liiton toiminnanjohtaja Johanna Reiman on ylpeä järjestön 40-vuotisesta taipaleesta ja kehityskaaresta. Hän toivoo, että pitkään jatkuneen potilasjärjestötyön arvo muistetaan yhteiskunnassamme jatkossakin.
– Toimiva kansalaisyhteiskunta on Suomen vahvuus. Toivottavasti hyvinvointialueet tunnistavat yhteistyön potilasjärjestöjen kanssa edistävän sairastavien hyvinvointia. Itsehoitoon kannustaminen, vertaistuki ja tieto sairaudesta sopivassa muodossa ovat järjestötyön ydintä. Liitollamme on monikymmenvuotinen kokemus sairastavien tarpeista, Reiman muistuttaa.
Tule juhlistamaan 40-vuotista toimintaa liikehäiriösairaiden hyväksi
Juhlistamme liiton 40-vuotista taivalta kaikille avoimella tietopainotteisella maksuttomalla päiväseminaarilla sekä musiikkia ja tanssia ja pienen historiakatsauksen sisältävällä iltajuhlalla 16.3.2024 Turussa. Lämpimästi tervetuloa!
Lue lisää ohjelmasta tästä linkistä ja ilmoittaudu mukaan!