Ajankohtaista

Välitämme tietoa tutkimuksista, hoidoista ja itsehoitomahdollisuuksista. Vertaistarinoita unohtamatta. Selaa uutisia ja henkilötarinoita.

Kansainvälistä liikehäiriösairauksien päivää vietetään 29.11.

18.11.2022

Historian ensimmäistä maailman liikehäiriösairauksien päivää vietetään 29.11.2022. Uuden tietoisuuspäivän on lanseerannut kansainvälinen Parkinsonin taudin ja muiden liikehäiriösairauksien ammattijärjestö MDS (The International Parkinson and Movement Disorder Society). Päiväksi valikoitunut 29.11. on ranskalaisen neurologin Jean Martin Charcot’n syntymäpäivä. Hänen rooliaan liikehäiriösairauksien tutkimuksen kehittymisessä pidetään merkittävänä.

Yleisimpiä liikehäiriösairauksia ovat mm. essentiaalinen vapina ja Parkinsonin tauti. Lisäksi on monia harvinaisempia kuten erilaiset dystoniat, Huntingtonin tauti ja epätyypilliset parkinsonismit. Suomessa liikehäiriösairauksia sairastavia arvioidaan olevan yhteensä peräti yli 70 000. Sairaudet koskettavat mitä suurimmissa määrin myös sairastavien läheisiä, joten vaikutuspiiri on vieläkin suurempi.

Liikehäiriösairaudet ovat vaikeita sairauksia diagnosoida, hoitaa ja ymmärtää. Sairastavat kohtaavat edelleen väärinymmärrystä ja suoranaista tiedonpuutetta jopa terveydenhuollossa. Nimestään huolimatta ne ovat paljon muutakin kuin vain motorisia oireita ja niitä sairastavat kohtaavat eri diagnooseista huolimatta hyvinkin samankaltaisia haasteita arjessa.

– Tietoisuuden lisääminen monimuotoisista liikehäiriösairauksista on tärkeää potilaan ja hänen läheistensä takia. Sairaudet aiheuttavat monia arkea haittaavia ongelmia ja olisi tärkeää, että sairastavat saisivat nopeasti omaa sairauttaan helpottavat lääkkeet, hoito-ohjeet ja ohjauksen vertaistuen pariin, sanoo Liikehäiriösairauksien liiton toiminnanjohtaja Johanna Reiman.

Miten huomioimme päivän Suomessa?

Tänä vuonna osallistumme kansainväliseen teemapäivään sosiaalisessa mediassa. Liikehäiriösairauksien liiton lisäksi yhdistykset ja yksittäiset ihmiset voivat jakaa tietoa uudesta tietoisuuspäivästä. Alta löytyy linkki sivulle, josta voi halutessaan ladata käyttöönsä valmista englanninkielistä materiaalia sosiaalista mediaa varten (aihetunniste #MoveDisorder). Samalta sivulta voi halutessaan ilmoittautua teemapäivän englanninkieliseen webinaariin, jonka MDS järjestää.

Lisätiedot ja somemateriaalit käyttöönne löytyvät MDS:n sivuilta https://www.movementdisorders.org/day

Mikä MDS?

MDS (The International Parkinson and Movement Disorder Society) on kansainvälinen järjestö, johon kuuluu yli 11 000 lääkäriä, tutkijaa ja muuta terveydenhoitoalan ammattilaista. He ovat omistautuneet parantamaan liikehäiriösairauksia sairastavien hoitoa tutkimuksen ja tiedon lisäämisen kautta.

Lue myös