Nu kan man behandla båda händerna med riktat ultraljud

Emmi Nuppula18.2.2025

Nu är det möjligt för personer med essentiell tremor att få båda händerna behandlade med riktat ultraljud. Riktat ultraljud används också för darrningar i handen som orsakas av Parkinsons sjukdom.

Mieslääkäri valkoisessa takissa seisoo ja pitää puhetta.
Neurokirurg Janek Frantzén föreläste om riktat ultraljud som behandlingsform vid det avslutande seminariet för Förbundet för rörelsestörningssjukdomars projekt Essentiaalisen vapinan kanssa sinuksi i mars 2023.

Sedan 2022 har man vid Åbo universitetscentralsjukhus ÅUCS tillhandahållit behandling med riktat ultraljud (MRgFUS, även HIFU) för personer med essentiell tremor och Parkinsons sjukdom. Med riktat ultraljud kan man behandla darrningar i händerna.

Till en början gjordes behandlingarna endast unilateralt, det vill säga i ena handen. För personer med essentiell tremor har man nu börjat utföra behandlingarna bilateralt, så från fall till fall kan man numera behandla båda händerna med riktat ultraljud. I fråga om Parkinsons sjukdom kan behandlingen endast ges unilateralt.

På vilka grunder kan man få behandling bilateralt?

Bilateral behandling kan komma i fråga för personer som lider av darrningar i båda händerna och som inte har fått betydande biverkningar av den första behandlingen.

– Om man till exempel har fått betydande svårigheter att gå, domningar eller svaghet, utförs inte en ny behandling på grund av risken för biverkningar. Lyckligtvis är biverkningarna dock ofta små och övergående, förklarar neurokirurg Janek Frantzén.

I regel görs den första behandlingen på den dominanta handen.

– Om personen är högerhänt börjar man med att behandla den högra handen, förtydligar Frantzén.
När den första behandlingen är gjord måste nervsystemet få tid att anpassa sig. Därför kan den andra behandlingen göras först nio månader efter den första.

– Det är minimitiden som måste gå mellan behandlingarna, även om man har gått på efterkontroll en månad efter behandlingen.

Om man å andra sidan väntar i över ett år, kan man bli tvungen att genomgå nya undersökningar för att säkerställa att inget hinder har uppstått för behandlingen.

– Det kan behövas en ny magnetbild för att säkerställa att patienten inte har fått några sjukdomar eller förändringar som förhindrar behandlingen. Det kan till exempel röra sig om en ny blodkärlsavvikelse, en hjärninfarkt eller en tumör, säger Frantzén.

Goda erfarenheter

Ultraljudsbehandling kan ges med olika styrkor. Behandlingen i den dominanta handen, som alltså behandlas först, ges med maximal effekt för att man ska uppnå en så bra respons som möjligt i fråga om darrningarna.

Behandlingen i den andra handen kan göras lite ”mildare” för att minimera risken för biverkningar.

– För den andra handen görs behandlingen så att man inte ens strävar efter ett perfekt slutresultat. Det räcker att behandlingen underlättar vardagen. Få högerhänta personer behöver sin vänstra hand för att göra saker med lika stor precision, säger Frantzén.

Hittills har sex personer fått behandlingen bilateralt och betydande biverkningar har kunnat undvikas.

Vanligtvis har man en läkarkontroll en månad efter ultraljudsbehandlingen. De som behandlas två gånger får en extra telefonkontroll efter ett år.

Majoriteten av de behandlade har varit personer med essentiell tremor

ÅUCS är hittills den enda instans i Finland som erbjuder riktat ultraljud. Där behandlas patienter som remitterats från hela landet.

Den 11 december 2024 behandlades den hundrade patienten i ordningen med riktat ultraljud vid ÅUCS. Majoriteten av de behandlade har varit personer med essentiell tremor. Också darrningar i handen som orsakas av Parkinsons sjukdom kan behandlas, men dessa patienter har tills vidare varit färre till antalet, ungefär en femtedel av de behandlade.

– Parkinsons sjukdom är mer komplex, den påverkar ett bredare nätverk av nerver i hjärnan. När darrningarnas banor modifieras, återkommer darrningarna hos en del. Vid essentiell tremor är effekten mer bestående, förklarar Frantzén.

Det finns fortfarande något med Parkinsons sjukdom som inte är helt klarlagt när det gäller ultraljudsbehandling. Å andra sidan finns det två behandlingsobjekt i sjukdomen och i fråga om det ena kan man med behandlingen påverka också övriga motoriska symtom och minska bland annat fluktuationer. Behandlingen har alltså potential som man för närvarande utreder närmare, för att man bättre ska kunna behandla personer med Parkinsons sjukdom.

Text och bild: Emmi Nuppula Översättning: Maria Vikman

Läs också

Se även