Dystonia
Tämä on hyvin moninainen sairaus ja vointi vaihtelee päivittäin. Muille puhuminen auttaa.
Olen huomannut, että stressi ja mielialan lasku vaikuttavat dystoniaoireiden voimistumiseen. Kaikkein lähimpien ihmisten tuki ja ymmärrys tuntuvat hyvältä ja saa elämän vaikuttamaan taas paremmalta.
Vuosien saatossa on voinut todeta, että tämä on hyvin moninainen sairaus.
Kehon ja mielen hyvinvointi
Vakava sairastuminen on aina stressaava elämäntapahtuma. Sairaus voi herättää syvällisiä kysymyksiä elämän arvoista ja mielekkyydestäkin. Millainen olen? Mihin pystyn? Kelpaanko enää? Miten selviän?
Jokainen sairastunut käy läpi omanlaistaan sairauden hyväksymisen prosessia. Sairastumisen kriisiin olisi hyvä saada asianmukaista tukea. Psyykkinen kriisi aiheuttaa elimistössä stressireaktion, joka voi vaikuttaa myös dystonian oireisiin. Se voi pitkittyessään altistaa mielenterveyden häiriöille.
Kaikki sairastumisen aiheuttamat psyykkiset reaktiot eivät kuitenkaan ole sellaisia, että ne tarvitsevat ammattilaisten hoitoa. Mielenterveyttä voi ja kannattaa hoitaa myös itse. Liikunta, rentoutumisharjoitteet, luonto, musiikki ja muut harrasteet sekä sosiaaliset kontaktit auttavat lievittämään stressiä. Läheisten ja ystävien tuki, faktatieto sairaudesta ja keinot hallita omaa elämäntilannetta voivat riittää pitämään mielialan hyvänä. Kaikki toiminta, joka lisää turvallisuuden- ja hallinnantunnetta sekä yhteenkuuluvuutta muihin, vahvistaa myös mielenterveyttä.
Omien kokemusten sanoiksi pukeminen ja keskustelu läheisten tai ammattihenkilöiden kanssa on tärkeää. Myös vertaistuki voi olla hyödyllistä. Mikäli mieliala on pidempään (useita viikkoja) matala ja mielihyvää on vaikea löytää mistään, ne ovat merkkejä ammattiavun tarpeesta.