Parkinsonin tauti

Parkinsonin tauti on ikävä seuralainen. Mutta ei se elämää estä. Se on jopa tuonut
elämääni hyviä asioita, kuten roppakaupalla uusia ystäviä.

Meitä parkkislaisia on paljon. Aina löytyy joku, jolle soittaa ja jonka kanssa voi keventää mieltään. Koskaan ei ole tarvinnut jäädä yksin.

Lääkkeettömät toimenpidehoidot

Parkinsonin taudin hoidossa käytössä olevia lääkkeettömiä toimenpidehoitoja ovat aivojen syvästimulaatiohoito (deep brain stimulation eli DBS) ja kohdennettu ultraäänihoito eli HIFU-hoito.

Aivojen syvästimulaatiohoito eli DBS

Aivojen sisäisellä stimulaatiohoidolla eli syväaivostimulaatiolla (DBS) tarkoitetaan sitä, että aivoihin asennetaan ohut elektrodi tietylle liikkeitä säätelevän hermojärjestelmän alueelle. Järjestelmän asentaminen on neurokirurginen toimenpide, jossa tavallisesti kahdesta päälaen porareiästä viedään aivojen sisäosiin elektrodit ja elektrodien kautta sähkövirralla vähennetään oireita ja tilanvaihteluja.

Tavallisesti Parkinsonin taudin DBS-hoidossa elektrodien kärjet sijaitsevat oikeassa ja vasemmassa aivopuoliskossa talamus-tumakkeen alapuolella (subtalaamisessa tumakkeessa). Kyseinen aivoalue on tärkeä liikkeiden hallinnassa, ja kun elektrodin kautta viedään alueelle sähkökenttä, voidaan Parkinsonin taudin oireita merkittävästi helpottaa. Kyseessä ei kuitenkaan ole parantava hoito Parkinsonin tautiin vaikka oireita voidaan tehokkaasti vähentää.

Laitteen keskusyksikkö on ihon alla rintakehällä. Siitä menevät ihonalaiset johdot päälaelle, jotka yhdistyvät elektrodien kantoihin porareissä. Kun koko järjestelmä on ihon alla, voi potilas käydä normaalisti esimerkiksi uimassa eikä muitakaan kovin merkittäviä esteitä elämälle aiheudu DBS-laitteistosta. Kontaktiurheilu ei enää sovellu DBS:n asettamisen jälkeen; tällä rajoituksella pyritään vähentämään järjestelmän vaurioitumisen ja voinnin huonontumisen riskiä. Usein DBS-hoidon aloittamisen yhteydessä voidaan parkinsonlääkitystä vähentää noin puoleen.

Erityisesti aivoverenvuoto on DBS-leikkauksen pelätty komplikaatio, mutta vakavia aivoverenvuotoja Suomessa ei ole tähän hoitoon liittyen aiheutunut. Infektion vuoksi on joskus jouduttu järjestelmä poistamaan ja asentamaan uudelleen. Suhteellisen yleinen haittavaikutus on puheen epäselvyys, jota DBS-hoito voi aiheuttaa tai pahentaa. Nykyiset suunnattavat DBS-järjestelmät ovat kuitenkin vähentäneet tämänkin haitan ilmentymistä.

DBS-hoitoon valittava potilas on tavallisesti alle 70-vuotias ja hän on Parkinsonin tautia lukuun ottamatta suhteellisen terve. Esimerkiksi dementia tai yleisvointia muutoin merkittävästi huonontava sairaus on hoidon esteenä.

Talamotomia / kohdennettu ultraäänihoito HIFU

Talamotomiassa tehdään lämpökäsittelyn avulla vaurio talamustumakkeeseen. Vaurio on peruuttamaton, mutta kehoon ei jää vierasesineitä. Nykyään käytetään talamotomiaan ensisijaisesti kohdennettua ultraäänihoitoa eli HIFU-hoitoa (High-Intensity Focused Ultrasound), jolloin toimenpide voidaan suorittaa ilman ihon tai kallon avaamista.

Suomessa ultraäänihoitoon/HIFU-hoitoon tarvittava laitteisto on Turun yliopistollisessa sairaalassa, joka vastaa valtakunnallisesti tästä hoitomuodosta. Talamotomiaa käytetään vaikean lääkehoitoon reagoimattoman vapinan hoitoon.

Kohdennettu ultraäänihoito tehdään hereillä ollessa magneettikuvauksen aikana (MRI Guided Focused Ultrasound, MRgFUS), joten kehossa ei saa olla vierasesineitä, jotka estävät magneettikuvauksen. Muita vasta-aiheita ovat esimerkiksi tuore aivoinfarkti tai aivokasvaimet sekä ultraäänelle sopimaton kallon luun tiheys, joka arvioidaan ennen toimenpidettä tehtävällä pään tietokonetomografiatutkimuksella.

Toimenpiteen aikana potilaan pitää pystyä makaamaan selällään 2–4 tuntia magneettilaitteessa pää kiinnitettynä paikalleen. Toimenpidettä varten hiukset leikataan pois. Toimenpiteen aikana ensin väliaikaisesti lämmitetään kohdealuetta aivoissa vasteen ja sivuvaikutusten testaamiseksi. Kun optimikohde on varmistettu, tehostetaan ultraäänen voimakkuutta niin, että pienellä aivoalueella syntyy lämpövaurio. Yleensä vapina lievittyy välittömästi hoidon jälkeen.

Hoitoon voi liittyä haittavaikutuksia kuten tasapainohäiriöitä tai hoidetun käden kömpelyyttä. Useimmiten ne ovat ohimeneviä, mutta toipuminen voi viedä aikaa. Kotiutuminen tapahtuu toimenpidepäivänä tai sitä seuraavana päivänä. Toimenpide on pieni, eikä nukutusta tai kallon avausta tarvita. Hoitotulos on pysyvä, eikä hoidon vastetta voi säätää jälkikäteen tai hoitoa lopettaa, toisin kuin syväaivostimulaatiossa. Kohdennettua ultraäänihoitoa eli HIFU-hoitoa tarjotaan lähinnä potilaille, joille syväaivostimulaatio eli DBS ei tule kyseeseen. Parkinsonin taudin vapinan hoidossa voidaan hoitaa vain pahemmin oireileva puoli kehosta.

Lue lisää: